суботу, 5 листопада 2016 р.

Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема!
Одна вона у нас така -
Уся співуча і дзвінка,
Уся плакуча і гримуча
Хоч без лаврового вінка.
(Т.Шевченко).
     Щорічно 9 листопада у нашій країні відзначається  День української писемності та мови. 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: «На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».
   В День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи в навчальних закладах, бібліотеках. Всі вони присвячені темі писемності та грамотності. У цей день зазвичай пишуть диктанти, проводять тематичні вікторини та олімпіади з української мови.
   В нашій бібліотеці також проведено заходи до цього свята.
   З 5 по 12 листопада в  біблііотеці діяла ілюстративна книжкова виставка «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема На виставці представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.
   А також була проведена година єдності «Українська мова – мова єднання». Під час заходу присутні познайомилися зі сторінками історії української мови, згадали скорботні дати на тернистому шляху її розвитку. Молодь читала вірші відомих українських поетів: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Володимира Сосюри. Наприкінці заходу пригадали геніальні слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову». Тож, дівчата побажали українцям приумножувати скарби рідної мови, яка єднає націю і створює її індивідуальне обличчя.
    Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар