вівторок, 14 жовтня 2014 р.

Козацькими шляхами

За честь і гідність України
За волю, правду і добро,


 Вони боролись щохвилини,
Їх кров лилася, як вино!
Всіх ворогів вони долали,
Всі землі наші зберегли,
Завжди від лиха захищали
І гордо прапор наш несли!
Сини Твоєї Батьківщини,
В них сила духу непоборна!
Козацтво - слава України,
Це гордість наша всенародна!

    Історія українського козацтва Запоріжжя,запорізький край вважаються колискою рідного подиву явища ХV- ХVII ст. в Європі - зародження, процвітання і загибелі козацтва, що увійшло в історію під назвою "Запорозького".


  На Січі постійно проживало не так багато козаків:сімейні оселялися на хуторах і в містечках, але у випадку небезпеки протягом кількох днів наслужбу збиралося величезне військо, рівних якому не було в Європі.


        В останні роки в Україні 14 жовтняна свято Покрови Пречистої Богородиці відзначається 
День українського козацтва.
    Не випадково для святкування Дня українського козацтва обрано День Святої Покрови, вона здавна була покровителькою козаків. Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло надзвичайну роль у становленні нашої держави. Його історичне значення важко переоцінити. Народ ставився до козаків з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. Перекази про звитяжні вчинки запорожців передаються з покоління в покоління. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української історії та культури.

     В наш час відроджуються традиції українського козацтва. Ведеться активна робота з учнями та молоддю. Сільські бібліотеки  проводять інформаційні та виховні заходи зі своїми читачами. В бібліотеках організовуються книжкові виставки, перегляди літератури;  огляди книг.

    У Кустівецькій сільській бібліотеці відкрито книжкову виставку "Козацькому роду - нема переводу" та проведено бібліографічний огляд літератури "Козацькими шляхами".









  






Немає коментарів:

Дописати коментар