середу, 16 грудня 2015 р.


Квітне земля України талантом народу свого !  

Моє слівце - із квітки
пелюстинка.
Яка любов несе,
Добра краплинку.
М. Дорош.

     Сьогодні ім’я Миколи Дороша відоме в колі поважних українських  істориків. Микола Дорош знаний на Поділлі дослідник, історик-краєзнавець, публіцист, поет, громадський діяч, удостоєний звання Почесний громадянин Хмільницького району. Ми знаємо цю людину як автора майже чотирьох десятків книг, в основному це дослідження історії Хмільницької землі. Завдяки наполегливому досліднику стали відомі широкому загалу масштаби жахливого Голодомору 1932 -1933 років на теренах Західного Поділля, розсекречені і названі імена багатьох жертв репресивної машини 30-х років. Його краєзнавчі розвідки «Зламані колоски», «Чорні покоси», «Червоний терор», «Запланований мор» відомі в Україні та за кордоном.
    Неоціненним внеском у розвиток краєзнавства є його «Історичні сторінки Хмільницького краю», «Топономічний довідник», «Хмільницькі світовиди», «Хмільницька земля в переклику століть» та інші дослідження. Вони користуються високим попитом у читачів бібліотек. Заслуговують  на увагу останні праці Миколи Дороша в досліджені минулого. Зокрема, його книга «Витоки», де краєзнавець тлумачить походження чи не всіх топонімів та гідронімів району.
    У Кустівецькій сільській бібліотеці відкрито книжкову виставку до 65 річчя від дня народження Миколи Дороша  та проведено огляд літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар