четвер, 20 листопада 2014 р.

Я - дитина і я маю право




Ясніє в щасті лиш планета кольорова,

Хай грім і бурі не торкаються її,
Дитячий гомін дзвінко ллється знову й знову,
І щиро манять обрії ясні.
Спів радісний під небом лине,
Летить в блакить парад пісень,
Нехай же стане днем дитини
У всьому світі кожен день.



       Діти — майбутнє кожної держави. На планеті живе близько 2 млрд. дітей. Як найвразливіша частина суспільства вони потребують особливого захисту й піклування. Від ставлення держави до дітей значною мірою залежить її імідж на міжнародній арені. Ставлення суспільства до дітей упродовж століть не завжди було однаковим.
20 листопада вважається Всесвітнім днем дитини. Офіційно це свято з'явилося в 1954 році завдяки відповідному рішенню Генеральної Асамблеї ООН, яка звернула увагу всього людства на необхідність досягнення взаєморозуміння з дітьми та забезпечення благополучних умов для їх життя.
Свято відзначається в день, коли Організація Об'єднаних націй прийняла декларацію прав дитини. Це відбулося в 1959 році. Крім того, 20 листопада 1989 року була підписана міжнародна конвенція про права дитини.
  Конвенція ООН про  права  дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту  прав  дитини, була ратифікована  Україною ще 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року. 


  Права, викладені в Конвенції, умовно можна поділити на три частини:
- Забезпечення: право володіти певними речами, отримувати певні послуги та мати доступ до того й того (мова йде про ім'я та громадянство, медичний догляд, освіту, відпочинок та ігри, опікування інвалідами, сиротами та біженцями).
- Захист: право бути захищеним від дій, що завдають шкоди дитині (наприклад, від розлучення з батьками, залучення до воєнних дій, комерційної, економічної чи сексуальної експлуатації, фізичного чи психічного знущання тощо).
- Участь: Дитина має право бути почутою, коли приймаються рішення, що стосуються її життя. Підростаючи, дитина повинна мати дедалі більше можливостей брати участь у житті суспільства, готуватися до самостійного життя, користуватися правами свободи думки та слова, вибору культури, релігії та мови.
    Для того, щоб роботу з правового виховання дітей та підлітків проводити на належному рівні, нам  необхідно добре засвоїти три принципи реалізації Конвенції:  знання основних положень; розуміння проголошених у ній прав; підтримка й конкретні заходи та справи, спрямовані на реалізацію її в життя.


 У сільській бібліотеці відкрито книжкову іллюстровану виставку "Я - дитина і я маю право", та проведено годину спілкування із дітьми різних вікових категорій.


 Дівчинка Саша із зони АТО, яка тимчасово проживає у с.Кустівці.

Принчатий Артур, всиновлений сім"єю Білінсонів, має право мати маму й тата, та щасливе дитинство. Тож бажаю усім дітям здоров"я, гарної долі, миру, гарних успіхів у навчанні та щиро запрошую відвідати нашу бібліотеку.



Немає коментарів:

Дописати коментар